Sülfatsız Şampuan Nedir? Ne İşe Yarar?

Sülfatsız Şampuan Nedir? Ne İşe Yarar?

Sülfatsız Şampuan Nedir? Ne İşe Yarar?

 

Sülfatlar, şampuanlarda bulunan, saçı ve saç derisini temizlemeye yardımcı olan kimyasallardır.  Sülfatlar güvenli olarak kabul edilir ve sülfatları kansere bağlayan net bir kanıt yoktur. Bununla birlikte, hassas bir saç deriniz varsa, sülfatsız bir şampuan faydalı olabilir.  

 

Son yıllarda, nazik temizleme faydaları ve çevre dostu bileşenler içerdikleri için sülfatsız şampuanların popülaritesi hızla arttı. Piyasada, saçınız için geleneksel şampuanlardan daha iyi olduğu iddia edilen düzinelerce sülfatsız şampuan göreceksiniz. Peki, sülfatsız şampuanların faydaları neler? Neden sülfatsız saç bakım ürünleri kullanmalısınız?

 

 

Sülfat Nedir?

 

Sülfatlar, köpük oluşturmak ve kiri kolayca arındırmak için kullanılan yüzey aktif maddelerdir (hem yağı hem de suyu çeken bileşikler). Vücut yıkama, şampuan, yüz temizleyiciler ve diş macunu gibi birçok kişisel bakım ürününde ve ev temizlik ürünlerinde bulunurlar. 

 

Sülfat şampuan ürünleri saçı ve saç derisini temizlemek için tasarlanmıştır. Su ile birleştiğinde sülfatlar, ölü deri hücrelerini ve kiri saçınızdan ve saç derinizden kolayca temizler.  

 

Sülfatlar, saç yıkarken birçok kişinin arzu ettiği “köpüklü” kıvamı yaratır. Sülfatlı şampuanları kullanırken, köpüklerin yardımıyla güçlü bir şekilde ovalamanız gerekmediği için saç derinizi temizlemek daha kolaydır. 

 

 

Şampuanlarda bulunan iki tür sülfat şunlardır: 

  • Sodyum lauril sülfat (SLS): Bu, şampuanlarda kolayca durulanabilen zengin köpük üretilmesine yardımcı olur. Yağlı saçlar için formüle edilmiş şampuanlarda sıklıkla bulunur. 
  • Sodyum lauret sülfat (SLES): Bu tür deterjanlar, normalden kuruya saç tiplerine yardımcı olabilecek temizleme ve köpürme özellikleri sağlar. 

 

Neden Sülfatsız Şampuan?

 

Sülfatlar genellikle güvenli olmasına rağmen, özellikle hassas kişilerde cilt tahrişine neden olduğu bilinmektedir. Almanya'daki araştırmacılar 1.600 hastayı SLS tahrişi açısından test etti ve hastaların %42'sinde tahriş edici reaksiyon olduğunu buldu.

 

SLS, dermatolojik testlerde pozitif kontrol olarak bile kullanılmıştır; bu, yeni ürünlerin tahriş derecelerini belirlemede SLS ile karşılaştırıldığı anlamına gelir. Rosacea, egzama ve dermatit gibi cilt rahatsızlıklarından muzdaripseniz, Amerikan Dermatoloji Akademisi tahrişi önlemek için sülfatsız şampuanlar kullanmanızı önerir. Sülfatlara aşırı maruz kalmak saç proteininin bozulmasına neden olabilir. 2005 yılında yayınlanan bir araştırmaya göre, sodyum dodesil sülfat çözeltisine batırılan saç, suya batırılan saçın iki katı kadar protein kaybeder. 

 

Çok etkili temizleyiciler oldukları için, sülfat şampuanları saçtan çok fazla doğal yağ çekerek potansiyel olarak kuru ve kırılgan bırakabilir. Sülfat şampuanının çevre üzerindeki etkisi konusunda tartışmalar var. Birçok şampuan şirketi, genellikle ormanları ve doğal yaşam alanlarını yok eden palmiye yağını hasat ederek sülfat elde eder. SLS'nin sudaki yaşam için zararlı olabileceğini gösteren bazı kanıtlar da var. Bununla birlikte, ürünlerde, SLS seyreltildiği için durum böyle değildir. 

 

Sülfatların, özellikle de SLS'nin kansere neden olabileceğine dair geçmişte doğrulanmamış iddialar olmuştur. Sülfatlar bilinen kanserojen maddeler değildir ve kanser ile sülfatlar arasında bir bağlantı olduğuna dair bir kanıt yoktur.

 

 

Kimler Sülfatsız Şampuan Kullanmalı?

 

Sülfatlı şampuanları aşırı kullanmak, saçınızı kuru ve pürüzlü hale getiren hassas saç telleri üzerinde acımasız olabilir. Saçınız yakın zamanda boyandıysa, kimyasal işlem gördüyse ya da doğal olarak kuru veya gür saçlarınız varsa, saç sağlığınızın düzelip düzelmediğini görmek için sülfatsız bir şampuan denemeyi düşünün.

 

Hassas bir cildiniz varsa ya da rosacea gibi bir cilt rahatsızlığınız bulunuyorsa, sülfatlı şampuanlardan kaçınmak isteyebilirsiniz. Sülfatlar kafa derisi üzerinde sert bir etki yaratabilir, tahrişe ve kaşıntıya neden olabilir. Sülfat içermeyen şampuanlar genellikle çok daha hafiftir. Bu nedenle, saç sağlığınızı iyileştirmek adına siz de sülfatsız saç bakım ürünleri tercih edebilirsiniz.

Etiketler: sülfatsız şampuan, sülfatsız şampuan nedir, sülfatsız şampuan ne işe yarar, sülfatsız şampuan nasıl kullanılı
Mart 02, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR